Dr.Berkényi

A  Vadmadárkórház története több, mint 10 évre nyúlik vissza. Akkor hozta létre a vadmadárkórház megallapítója, fenntartója és ellátó állatorvosa Dr.Berkényi Tamás székesfehérvári állatorvos, aki 1990-ben végzett az Állatorvostudományi Egyetemen. Szakmai pályafutását az Egyetem Kórbonctani Tanszékén kezdte, majd egy évre Hollandiába ment gyakorlatot szerezni. Onnan tért vissza a székesfehérvári kórházba és kezdett praktizálni, továbbá megalapította a vadmadárkórházat. Kórházi praxisa mellett egy gyógyszerkutató daganatellenes állatgyógyszer kutatását vezette, és a HEROSZ állatvédő egyesület székesfehérvári menhelyének ellátó állatorvosa volt hosszú időn át. Évek óta a Eukanuba tápok kelet-európai állatorvos szaktanácsadója. Megalapította és vezeti a Magyar Állatorvosi Kamara Klinikai Dietetika Tagozatát, tagja a Magyar Állatorvosi Kamara Országos elnökségének, a Kamara fejér megyei vezetőségének, és a HEROSZ országos elnökségének. Az A Kutya magazin szakmai lektora..

Panelben felnőtt gyerekként zebrapintyekkel kezdte az állattartást, majd az évek során – egy székesfehérvári egzótatenyésztő támogatásával- ékfarkú amandinákkal, kákapintyekkel, gould amandinákkal, paapgájamandinákkal folytatta. Utána következtek az agapornisok, királyokpapagájok, nimfák és törpearák. A madármentés során számtalan madárfaj érkezett hozzá, a legkülönbözőbb Magyarországon honos és átvonuló fajok, tengelicektől a héján keresztül, a karvalyokon és véércséken át a vándorsólyomig.

A Vadmadárkórház időközben önállósodott, ma a Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány tartja fenn. Az elmúlt évek során az állatbarátok körében a vadmadárkórháznak híre ment, így mind több és több madár érkezett, mára kb évi 350 madarat, több, mint 50 különböző madárfajt gyógykezelnek. A vadmadarak esetében sajnos komoly gond, hogy a betegek nagyobb része gyógykezelésük után soha nem térhet vissza a természetbe, nem engedhetők szabadon, mert a gyógyulásuk után visszamaradó maradandó károsodások nem teszik lehetővé számukra a zsákmányszerzést, menekülést, az önálló életet. Az ilyen madarak egész életükön át emberi gondoskodásra szorulnak. Jelenleg a vadmadárkórház röpdéiben a legkülönbözőbb madarak élnek: egerészölyvek, vércsék, szarkák, galambok, baglyok, hollók, varjak, sirályok gólyák. A vadon élő madarak mellett folyamatosan emelkedik a vadmadárkórházba hozott díszmadarak száma is.

A vadon élő madarak esetében főleg traumás ortopédiai esetek , csonttörések, közlekedési balesetek, áramütések, valamint mérgezések ellátására kerül sor, de egyre nagyobb számban érkeznek belgyógyászati esetek, és a főleg tartási, takarmányozási hibák miatt kialakuló betegségekkel díszmadarak.

Dr.Berkényi Tamás a gyakorlati tapasztalatai mellett, 2008-ban elvégezte a Szent István Egyetem Állatorvosi Karának egzotikus szakállatorvosi másoddiploma képzését, melynek jelentős részét képviseli a madarak gyógyászata mellett más egzotikus állatok –kételtűek, hüllők, kisemlősök, kis ragadozók, állatkerti állatok gyógyítása. Berkényi Tamás. 2010-ben megkapta Fejér megyében az Év Állatorvosa díjjat – többek között az állatmentés, madármentés területén végzett munkájáért.

Fő célkitüzése egy madárkert létrehozása, mely otthont adhat egy önálló madárkórháznak, a sérült madarak bemutatásának, valamint a vadmadárkórház Madármentés-Lélekmentés cimű óvodai-iskolai környezeti nevelési és szemléletformáló foglalkozásaink helyet adó oktatóközpontnak.