Madármentés - Lélekmentés

- a Vadmadárkórház nevelési programja -

Előadásokat, foglalkozásokat tartunk óvodáknak, iskoláknak madárismeretről, madármentésről, madárbemutatóval.  Ha előadást kér, kérjük írjon e-mailtvadmadarkorhaz@gmail.com

Hiszünk abban, hogy a madarak megmentésével nemcsak a madarakon segítünk, hanem példát mutatunk a hozzánk fordulóknak is állatszeretetből, segítőkészségből, egymás iránti figyelemből és tiszteletből, melyre a mai értéktévesztett társadalomban mindannyiunknak oly nagy szüksége van.

Különösen igaz ez a fiatalokra, akik a látott mintát leutánozva alakítják viselkedésüket, személyiségüket. Egy pénzcentrikus, törtető, aggreszív, a másik kárára előrejutó szemléletű társadalomban a felnövekvő generációk ezt a mintát látják, és követik. Ennek sajnálatos jeleivel nap mint nap találkozhatunk a híradásokban: a fiatalkorúak egyre súlyosabb bűncselekményeivel.

Az utánunk következő genereció olyan lesz, amilyenné mi neveljük- általunk mutatott példánkon keresztül- őket. Ezzel pedig mi magunk meghatározzukgyerekeink jövőjét, sorsát.

„Nevelés teszi az embert, és az ember a hazát. " (Brunszvik Teréz)

A madármentés áldozatos, kitartást, lemondást, segítőkészséget, együttérzéstigénylőtevékenysége, a meggyógyult,a természetbe visszaengedett madár okozta öröm egy másik szemléletet, mintát mutat a gyerekeknek. Ezért gondoljuk, hogy a madármentés egyben lélekmentés is.

A Vadmadárkórház tevékenységén alapuló - oktatatási központunkban folyó-nevelési programunkban a gyerekeket bevonjuk a madarak napi gyógykezelésébe, ápolásába, etetésének napi munkájába, a madarak elengedésébe. Előadásokon, kötetlen beszélgetések keretében, a madarak példáján keresztül foglalkozunk a segítőkészség, tolerancia, szoldaritás, egymás iránti tisztelet kérdéseivel.

Az, aki lehajol egy fészkéből kiesett verébfiókáért, aki behoz egy szárnyon lőtt egerészölyvet, az a másik embernek is segít, nem vesz puskát a kezébe, nem támad rá a másikra sem.

A Vadmadárkórház a maga eszközeivel a beteg madár, az egyed védelmét, a sérült madarak megmentését, valamint a munkánk bemutatásán keresztül az oktatást, nevelést, ismereterjesztést tűzte ki céljául. Ezzel a fiatalok számára pozitív mintát szeretnénk állítani, akik környezetüket, benne a madarakat megismerik, majd megszeretik, és ettől kezve tudatosan védik.