Mit tegyünk ha sérült, beteg madarat, vagy fészkéből kiesett madárfiókát találunk?

 

ÜGYELETI TELEFON: 30/992-4876

A madár befogása:

A beteg madár kiszolgáltatott, gyakran menekülni képtelen, fél az embertől, védekezni próbál. A madár befogása kellő óvatossággal történjen, ne okozzunk a madárnak sérülést, de ő se nekünk. A ragadozó madarak komoly sérülést okozhatnak csőrükkel vagy karmaikkal, a kicsi bagolyfiókák pld. tűhegyes karmaikkal, erőssen meg tudják szorítani a kezünket. Célszerű egy rongydarabot dobni a madárra, a ragadozó madarakat kesztyűben megfogni. A vergődő madarat szárnyánál, lábánál ne fogjuk meg, mert az könnyen csonttöréshez vezet.

Elhelyezése:

Tegyük a madarat zárható papírdobozba, a megfelelő szellőzés biztosítása érdekében vágjuk kisebb nyílást a doboz tetejére. Bánjunk a madárral nyugodtan, és csendesen.

Szállítása:

A dobozt biztonságosan zárjuk le, nehogy az autóban utazás közben kiszabaduljon a madár. Soha ne szállítsunk madarat kalitkában, ha nincs szállítódobozunk, akkor takarjuk le a kalitka oldalait. Ellenkező esetben megriad, összetöri magát, a félelem okozta stressz következtében állapota rosszabbodik.

Ellátása:

A beteg, sérült madarat mielőbbb gyógykezelni kell. A madárfiókák nem sokáig bírják a szomjazást, koplalást, ezért mihamarabb szállítsuk el a befogadóhelyre. Ha nem tudja a szállítást azonnal megoldani, akkor a madarat mielöbb itatni, majd etetni kell. Akinek van tapasztalata, az cseppentővel próbálja megitatni a madarat. Ragadozóknak nyers húst, magevőknek diszmadárboltokban kapható magkeveréket, rovarevőknek lisztkukacot adjon. A beteg madarak azonban általában nem fogadják el a felkínált táplálékot, vizet.

A fiókák felnevelése nagyon időigényes feladat, nagy odafigyelést és türelmet igénylő fáradságos munka. Önállóvá válásukig, heteken át éjjel-nappal, néhány óránként itatni, etetni, gondozni kell a madarakat. A fióka a csőre felé közelítő cseppentő vagy ujjunk láttán álltalában kinyitja a csörét, ha mégsem, akkor a csukott csőr hegyére cseppentett viz hatására kinyitja a csőrét és keveset iszik. A megfelelő fióka nevelő táplálék beszerzése, etetése sem egyszerű.. Fontos tudni, hogy a rovarevők és magevők is rovarokkal etetik a fiókáikat, tehát pld. egy verébfiókát nem nevelhetünk fel magokkal, kenyérmorzsával. Készíthetünk főtt tojásból lágyeleséget, illetve vásárolhatunk állatkereskedésekben lisztkukacot, esetleg kifejezetten fióka nevelő tápot. Ezt kell óránként a madarak csőrébe tenni.

Madarak befogadása:

A madarakat a HEROSZ telephelyén (Székesfehérvár, Takarodó u. 5., tel: 22/379-374,) 9.00-17.00 között vesszük át, illetve előzetes időpont egyeztetés alapján Sukorón. Kérjük, tegye a madarat csukható , de szellőző papirdobozba, melyből nem tud megszökni. A dobozra írja rá nevét, telefonszámát, ill. Azt, hogy a madarat mikor és hol találta, annak érdekében, hogy a madár sorsáról tájékoztatni tudjuk, és, hogy lehetőség szerint az eredeti helyszínen engedhessük szabadon.  

Ha támogatná a behozott madár gyógykezelését, kérjük bankszámlaszámunkra utaljon: 10400889-50505448-49551016

Dr.Berkényi Tamás állatorvos 

 

(Kis Ráhel, 11 éves: Kakukk énekesmadár fészkében)(

Kis Ráhel, 11 éves: Kakukk énekesmadár fészkében)