Támogatás
Segíts, hogy repülhessünk!

További információk
Ügyeleti és infovonal:
+36 30 992 4876
Menü

Dr. Berkényi

A Vadmadárkórház története több, mint 10 évre nyúlik vissza. Akkor hozta létre a vadmadárkórház megallapítója, fenntartója és ellátó állatorvosa Dr. Berkényi Tamás székesfehérvári állatorvos, aki 1990-ben végzett az Állatorvostudományi Egyetemen. Szakmai pályafutását az Egyetem Kórbonctani Tanszékén kezdte, majd egy évre Hollandiába ment gyakorlatot szerezni. Onnan tért vissza a székesfehérvári kórházba és kezdett praktizálni, továbbá megalapította a vadmadárkórházat. Kórházi praxisa mellett egy gyógyszerkutató daganatellenes állatgyógyszer kutatását vezette, és a HEROSZ állatvédő egyesület székesfehérvári menhelyének ellátó állatorvosa volt hosszú időn át. Évek óta a Eukanuba tápok kelet-európai állatorvos szaktanácsadója. Megalapította és évekig irányította a Magyar Állatorvosi Kamara Klinikai Dietetika Tagozatát, dolgozott a Magyar Állatorvosi Kamara Országos elnökségében, a Kamara fejér megyei vezetőségében, és a HEROSZ országos elnökségében. Az A Kutya magazin szakmai lektora.

 

 

Panelben felnőtt gyerekként zebrapintyekkel kezdte az állattartást, majd az évek során – egy székesfehérvári egzótatenyésztő, Palotás Ferenc támogatásával - ékfarkú amandinákkal, kákapintyekkel, gould amandinákkal, paapgájamandinákkal folytatta. Utána következtek az agapornisok, királyokpapagájok, nimfák és törpearák, arák, jákók, és a legújabb kedvencek a feketesapkások. A madármentés során számtalan madárfaj érkezett hozzá, a legkülönbözőbb Magyarországon honos és átvonuló fajok, tengelicektől a héján keresztül, a karvalyokon és vércséken át a vándorsólyomig. A vadon élő madarak közül kedvencei a baglyok, de közel állnak hozzá a sólymok és a sasok is.

 

A Vadmadárkórház időközben önállósodott, ma a Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány tartja fenn. Az elmúlt évek során az állatbarátok körében a vadmadárkórháznak híre ment, így mind több és több madár érkezik, mára kb évi 600-700 madarat látnak el, több, mint 200 feletti csontműtétet végeznek, és 100 körüli a nem visszaengedhető, élethosszan tartó gondozásra szoruló madaraik száma.

A vadmadarak esetében sajnos komoly gond, hogy a betegek nagyobb része gyógykezelésük után soha nem térhet vissza a természetbe, nem engedhetők szabadon, mert a gyógyulásuk után visszamaradó maradandó károsodások nem teszik lehetővé számukra a zsákmányszerzést, menekülést, az önálló életet. Az ilyen madarak egész életükön át emberi gondoskodásra szorulnak. Jelenleg a vadmadárkórház röpdéiben a legkülönbözőbb madarak élnek: egerészölyvek, vércsék, szarkák, galambok, baglyok, hollók, varjak, sirályok gólyák. A vadon élő madarak mellett folyamatosan emelkedik a vadmadárkórházba hozott solymász -, és díszmadarak száma is.

 

A vadon élő madarak esetében főleg traumás ortopédiai esetek , csonttörések, közlekedési balesetek, áramütések, valamint mérgezések ellátására kerül sor, de egyre nagyobb számban érkeznek belgyógyászati esetek, és a főleg tartási, takarmányozási hibák miatt kialakuló betegségekkel díszmadarak.

 

Dr.Berkényi Tamás a gyakorlati tapasztalatai mellett, 2008-ban elvégezte a Szent István Egyetem Állatorvosi Karának egzotikus szakállatorvosi másoddiploma képzését, melynek jelentős részét képviseli a madarak gyógyászata mellett más egzotikus állatok –kételtűek, hüllők, kisemlősök, kis ragadozók, állatkerti állatok gyógyítása. Berkényi Tamás. 2010-ben megkapta Fejér megyében az Év Állatorvosa díjjat – többek között az állatmentés, madármentés területén végzett munkájáért.

 

Fő célkitüzése egy madárkert létrehozása, mely otthont adhat egy önálló madárkórháznak, a sérült madarak bemutatásának, valamint a vadmadárkórház Madármentés-Lélekmentés cimű óvodai-iskolai környezeti nevelési és szemléletformáló foglalkozásaink helyet adó oktatóközpontnak.