Támogatás
Segíts, hogy repülhessünk!

További információk
Ügyeleti és infovonal:
+36 30 992 4876
Menü

Madármentés

A madár befogása:

A beteg madár kiszolgáltatott, gyakran menekülni képtelen, fél az embertől, védekezni próbál. A madár befogása kellő óvatossággal történjen, ne okozzunk a madárnak sérülést, de ő se nekünk. A ragadozó madarak komoly sérülést okozhatnak csőrükkel vagy karmaikkal, a kicsi bagolyfiókák pld. tűhegyes karmaikkal, erőssen meg tudják szorítani a kezünket. Célszerű egy rongydarabot dobni a madárra, a ragadozó madarakat kesztyűben megfogni. A vergődő madarat szárnyánál, lábánál ne fogjuk meg, mert az könnyen csonttöréshez vezet.

Elhelyezése:

Tegyük a madarat zárható papírdobozba, a megfelelő szellőzés biztosítása érdekében vágjuk kisebb nyílást a doboz tetejére. Bánjunk a madárral nyugodtan, és csendesen.

Szállítása:

A dobozt biztonságosan zárjuk le, nehogy az autóban utazás közben kiszabaduljon a madár. Soha ne szállítsunk madarat kalitkában, ha nincs szállítódobozunk, akkor takarjuk le a kalitka oldalait. Ellenkező esetben megriad, összetöri magát, a félelem okozta stressz következtében állapota rosszabbodik.

Ellátása:

A beteg, sérült madarat mielőbbb gyógykezelni kell. A madárfiókák nem sokáig bírják a szomjazást, koplalást, ezért mihamarabb szállítsuk el a befogadóhelyre. Ha nem tudja a szállítást azonnal megoldani, akkor a madarat mielöbb itatni, majd etetni kell. Akinek van tapasztalata, az cseppentővel próbálja megitatni a madarat. Ragadozóknak nyers húst, magevőknek diszmadárboltokban kapható magkeveréket, rovarevőknek lisztkukacot adjon. A beteg madarak azonban általában nem fogadják el a felkínált táplálékot, vizet.

 

A fiókák felnevelése nagyon időigényes feladat, nagy odafigyelést és türelmet igénylő fáradságos munka. Önállóvá válásukig, heteken át éjjel-nappal, néhány óránként itatni, etetni, gondozni kell a madarakat. A fióka a csőre felé közelítő cseppentő vagy ujjunk láttán álltalában kinyitja a csörét, ha mégsem, akkor a csukott csőr hegyére cseppentett viz hatására kinyitja a csőrét és keveset iszik. A megfelelő fióka nevelő táplálék beszerzése, etetése sem egyszerű. Fontos tudni, hogy a rovarevők és magevők is rovarokkal etetik a fiókáikat, tehát pld. egy verébfiókát nem nevelhetünk fel magokkal, kenyérmorzsával. Készíthetünk főtt tojásból lágyeleséget, illetve vásárolhatunk állatkereskedésekben lisztkukacot, esetleg kifejezetten fióka nevelő tápot. Ezt kell óránként a madarak csőrébe tenni.

Madarak befogadása:

 

A madarakat a Vadmadárkórház mentőhelyén fogadjuk Sukorón, az Ivókút u.14. szám alatt, a bejáratnál található, 8-20 óráig működő madármentő inkubátorban, előzetes egyeztetés nélkül, bármikor elhelyezhető a madár. Kérjük, tegye a madarat lezárt, de szellőző papirdobozba, melyből nem tud megszökni. Az inkubátorban található átvételi adatlap kitöltése fontos, mivel hatósági előirás számunkra a madarak bekerülését dokumentálni. Ha megadja e-mail cmét, akkor a madár sorsáról tájékoztatni tudjuk, telefonon  erre nincs kapacitásunk.  


Kérjük, ha lehetősége van rá, akkor támogassa a behozott madár gyógykezelését.

bankszámlaszámunk: 10400889-50505448-49551016